Voedingsmiddelen bevatten tegenwoordig een hoop e-nummers. Op het internet wordt wel eens gespeculeerd dat e-nummers niet altijd goed voor je zijn omdat ze op synthetische wijze zijn vergaard. Toch hebben onderzoekers nagedacht over het gebruik van e-nummers in voeding. Ze worden bijvoorbeeld toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren. Denk hierbij aan kleur, smaak of de houdbaarheid van een product. In dit artikel vertellen we meer over e-nummers en wat ze voor je lichaam betekenen.
Wat zijn e-nummers?
We beschreven al dat e-nummers stoffen zijn die fabrikanten toevoegen aan voedingsproducten om de eigenschappen ervan te verbeteren. Zo kunnen ze extra kleur of smaak toevoegen of worden ze gebruikt om een product langer houdbaar te maken. Fabrikanten winnen deze stoffen op verschillende manieren. Ze kunnen direct uit de natuur komen of op kunstmatige wijze uit een fabriek. Wanneer je een product koopt met daarin e-nummers, kun je op het etiket lezen welk e-nummer het is of je kunt de naam van het nummer terugvinden. Voorbeelden van namen zijn xylitol, aspartaam, sucralose, erythritol of acesulfaam-k.
Waar zitten e-nummers in?
E-nummers zitten eigenlijk in allerlei producten. Wanneer er veel e-nummers in een product zitten, staan deze meestal niet in de Schijf van Vijf. Dit wil niet meteen zeggen dat deze producten ongezond zijn. Je lichaam heeft ze alleen niet nodig om gezond te blijven.
Zo maken fabrikanten e-nummers
Fabrikanten maken e-nummers op verschillende manieren. Fabrikanten winnen ze uit planten, struiken of bomen. De zoetstof stevioglycosiden (stevia) (E960) wordt bijvoorbeeld met een complex chemisch proces uit een steviaplant gehaald. Ook zijn er soorten e-nummers die een dierlijke oorsprong hebben. De kleurstof E161g (canthaxanthine) maken fabrikanten bijvoorbeeld met varkensvet en de kleurstof E120 (cochenille extract, karmijnzuur, karmijn) komt uit schildluizen. Een vegetariër, veganist of een religieus persoon kan daarom altijd het best even naar een verpakking kijken om erachter te komen of er bepaalde dierlijke e-nummers in een product zitten. Ook zijn er e-nummers ontstaan uit steen zoals calciumcarbonaat (E170), of ze zijn op kunstmatig geproduceerd in een fabriek.
Waarom worden ze gebruikt en wat doen ze in voeding?
Zoals eerder beschreven voegen fabrikanten e-nummers toe aan voedingsproducten om ze te voorzien van kleur, een sterkere smaak of zorgen ze ervoor dat voeding langer houdbaar blijft. Sommige nummers hebben meer dan één functie en vallen dan binnen meerdere groepen. Want e-nummers kun je heel gemakkelijk verdelen in groepen. Zo weet je vaak ook waar ze voor dienen. Nummers tussen de 100 en 200 dienen als kleurstof. Nummers tussen de 200 en 300 worden vaak gebruikt als conserveermiddel en voedingszuur en nummers tussen de 300 en 400 bevatten antioxidanten. Hier worden e-nummer voornamelijk voor gebruikt:
Antiklontermiddelen | Geur- en smaakstoffen |
Antioxidanten (beschermen tegen aantasting en bederving) | Kleurstoffen |
Antischuimmiddelen | Meelverbeteraars |
Complexvormers (metalen binden) | Rijsmiddelen |
Conserveermiddelen | Stabiltasoren |
Draagstoffen (gemakkelijker oplossen) | Vulstoffen |
Drijfgassen (zoals in slagroom) | Zoetstoffen |
Emulgatoren (mensen van vet en water) | Zuurteregelaars |
Geleermiddelen (verdikken) |
Zijn e-nummers goed of slecht?
Tegenwoordig worden we steeds bewuster van wat we eten en wat eten met ons lichaam doet. Veel mensen proberen steeds natuurlijker te eten en willen daardoor e-nummers ontwijken omdat ze niet goed voor je schijnen te zijn. Dit is echter niet het geval. Alle e-nummers zijn onderzocht en goedgekeurd. Consumenten mogen voedingsproducten waar deze stoffen inzitten gewoon nuttigen en deze zullen niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Wanneer men het heeft over ongezonde e-nummers of bijwerkingen van e-nummers, richten zich vooral op het overtollig nuttigen van producten waar e-nummers inzitten. Hoge doseringen kunnen voor bijwerkingen zorgen, deze doseringen zijn vaak zo hoog dat we dit niet snel zullen bereiken.
Fabrikanten mogen een stof nooit zomaar toevoegen aan een product. De Europese Unie (EU) bepaalt dat voedingsproducten eerst moeten worden goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) voordat producten in de Europese markt terecht komen. De Europese Commissie is uiteindelijk de organisatie die bepaalt of een product een e-nummer krijgt.
Hoeveel is veilig?
Wanneer een product een e-nummer bevat is het goed om rekening te houden met je dagelijkse inname (ADI). Dit bepaalt hoeveel je van een bepaald e-nummer mag en kan nuttigen. Dit is een gemiddelde hoeveelheid en kan weer verschillen per persoon. De EFSA heeft een ADI vastgesteld per e-nummer om ons ervan te verzekeren dat we niet te veel ergens van nuttigen.
Wat doen e-nummers met je lichaam?
De Europese Unie keurt e-nummers goed. Dit betekent dat de stoffen niet slecht zijn voor het lichaam en niks met je lichaam zouden moeten doen. Wel kunnen bepaalde toegevoegde stoffen ervoor zorgen dat je indirect aankomt. Denk hierbij dat je een product met een suikervervanger nuttigt en daar iets extra’s van neemt. Stel je neemt twee in plaats van één suikervrije muffin met het idee dat het gezonder is. Omdat je er twee neemt zul je alsnog meer calorieën binnenkrijgen omdat er natuurlijk wel gewoon calorieën in de overige voedingsmiddelen van de muffin zitten. Wanneer je op het gewicht wilt letten, is het daarom belangrijk om alle producten met maten te nuttigen. Ook kunnen bepaalde zoetstoffen je bloedsuikerspiegel verlagen en zijn er glutamaten die ervoor kunnen zorgen dat je meer trek krijgt. Het is altijd goed om de glycemische index van een voedingsproduct te checken om erachter te komen of je als diabeet alles mag en kan nuttigen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat mensen allergisch zijn voor bepaalde stoffen.
E-nummers en suikervervangers
Suikervervangers hebben ook e-nummers. Zo heeft Erythritol (Sukrin) e-nummer E968. Sukrin is een suikervervanger die op natuurlijke wijze is vergaard en afkomstig is van vruchten en geen calorieën bevat. Erythritol is een polyolensoort, maar tegenwoordig gebruiken fabrikanten veel soorten suikervervangers. Zo zijn er een hoop andere soort suikervervangers die laag zijn in calorieën of helemaal geen calorieën bevatten. Eerder schreven wij een blog over de 5 beste en slechtste suikervervangers.
Polyolensoorten | Laagcalorische zoetstoffen |
---|---|
Erythritol E968 | Acesulfaam-k E950 |
Glycerol E442 | Advantaam E969 |
Isomalt E953 | Aspartaam E951 |
Lactitol E966 | Cyclamaat E952 |
IMaltitol E965 | Neohesperidine E959 |
Mannitol E421 | Neotaam E961 |
E420 | Sacharine E954 |
Stevia | Sucralose E955 |
Xylitol E967 | Thaumatine E957 |
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.