Online lees je steeds meer over verschillende soorten zoetstoffen. Een zoetstof die je steeds meer ziet opduiken is sucralose. Deze wordt vaak gebruikt als suikervervanger. In dit artikel vertellen we alles over deze zoetstof en hoe gezond het voor je is.
Wat is sucralose?
Sucralose is een intensieve zoetstof die ongeveer 600 keer zoeter is dan suiker. Het wordt vaak gebruikt als suikervervanger dankzij de zoete smaak. Daarnaast wordt de stof niet afgebroken in het lichaam en levert daardoor geen calorieën. Het wordt veel toegepast in tafelzoetstoffen en diverse voedingsmiddelen zoals frisdranken, kauwgom en snoep. De kunstmatige zoetstof wordt gemaakt in een fabriek en heeft het E-nummer E955.
Hoe wordt het gemaakt?
De zoetstof is in 1976 ontdekt door onderzoekers die werkten voor een Britse suikerfabrikant. Het wordt gemaakt door 3 OH-groepen aan een suikermolecuul (sacharose) te vervangen door 3 chlooratomen. Het is de enige kunstmatige zoetstof die van suiker wordt gemaakt en dezelfde smaak heeft als suiker.
Waar zit sucralose in?
De zoetstof wordt veel gebruikt als suikervervanger bij light-producten. Denk hierbij aan suikervrije frisdranken, kauwgom en snoep. Maar het zit ook in gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings om het een zoete smaak te geven zonder extra calorieën. Sucralose is geen natuurlijke zoetstof en is daarom niet in onze producten verwerkt. Als een product hiermee is gezoet, dan staat dit op het etiket vermeld of als het E-nummer 955.
Hoe smaakt het?
De smaak lijkt erg op de smaak van gewone suiker. Dat is ook niet heel gek, want het is de enige suikervervanger die ook echt is gemaakt van suiker. Doordat sucralose 600 keer zoeter is dan normaal tafelsuiker, heb je een kleine hoeveelheid nodig voor een zoete smaak.
Wat zijn de voordelen?
Veel fabrikanten gebruiken het als suikervervanger om voedingsmiddelen een zoete smaak te geven zonder extra calorieën. In tegenstelling tot de meeste andere kunstmatige zoetstoffen, levert het geen gekke bijsmaak. Daarnaast is het goed oplosbaar in water en heeft het een lange houdbaarheidsdatum. Ook is het bestand tegen verhitting en zeer geschikt om mee te koken en bakken. Hierdoor kan het makkelijk verwerkt worden in verschillende voedingsproducten en baksels.
Andere bijkomende voordelen zijn dat zoetstoffen geen rol spelen bij het ontstaan van gaatjes. Het is daarom beter voor het gebit. Ook heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het een geschikte suikervervanger is voor diabetici.
- makkelijk oplosbaar in water
- 600 keer zoeter dan suiker
- levert geen calorieën
- bestand tegen verhitting
- veilig voor diabetici
- goed voor het gebit
- smaakt als suiker
Is sucralose schadelijk?
Sucralose is in 1990 beoordeeld en goedgekeurd door de JECFA (Joint FAO / WHO Expert Committee on Food Additives). In 2000 is het door de Scientific Committee on Food (SCF) van de Europese Unie als veilig verklaard. In mei 2017 heeft de EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit) opnieuw de veiligheid bevestigd. Het E-nummer bevestigt dat het ingrediënt veilig is om te gebruiken.
Is sucralose ongezond?
Het gebruik van deze zoetstof is door meerdere instanties als veilig verklaard. Het gebruik van sucralose ten opzichte van suiker biedt verschillende voordelen. Zo levert het nauwelijks calorieën en heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het ook zeer geschikt als alternatief voor diabetici. Ook draagt het niet bij aan tandbederf en overgewicht. Als je producten eet of drinkt waarin suiker is vervangen door sucralose, krijg je minder calorieën binnen. Overmatig gebruik kan echter wel een laxerend effect hebben.
Meer over suikervervangers
Sucralose is niet in onze producten verwerkt omdat het geen natuurlijke zoetstof is. Als je op zoek bent naar een natuurlijke suikervervanger is erythritol een uitstekend alternatief. Erythritol is een natuurlijke zoetstof die van nature voorkomt in onder andere fruit en paddenstoelen. Bekijk ons uitgebreide assortiment aan 100% natuurlijke suikervervangers en bakmixen van Sukrin op basis van erythritol.