De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent: heel veel eten. De feestdagen staan in het teken van samenzijn en lekker eten. Gelukkig zijn er genoeg recepten die je suikerarm kan maken. Wij delen een aantal suikerarme recepten voor tijdens de feestdagen!
Ons advies om tijdens de feestdagen zo veel mogelijk zelf te bakken. Dat is een stuk gezonder, lekkerder en leuker. Wanneer je zelf dingen bakt, zoals kruidnoten en taarten, kan je deze suikerarm en een stuk gezonder maken met onze suikervervangers.
Suikerarm bakken met Sukrin
Om onze suikerarme recepten zoet te maken gebruiken we onze Sukrin producten. Sukrin is een natuurlijke suikervervanger gemaakt van de zoetstof erythritol. Dit is een suikervervanger die van nature voorkomt in onder andere peren, meloenen en champignons. De zoetstof ondergaat dus geen chemische processen en kent geen nare bijwerking. Een mooi bijkomend voordeel is dat het 0 calorieën per gram levert en veilig in gebruik is voor mensen met diabetes!
Erythritol (E968) is door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) veilig verklaard.
Onze recepten zijn vrij van geraffineerde suikers. In onze recepten gebruiken we natuurlijke suikervervangers en melen van Sukrin. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen minder suiker, maar ook minder calorieën en koolhydraten bevatten. Bekijk hieronder enkele recepten voor tijdens de feestdagen of bekijk al onze suikerarme recepten.
Recept voor tiramisu met minder suiker
Tiramisu is een heerlijk Italiaans nagerecht tijdens de feestdagen. Hieronder het recept voor de variant zonder toegevoegde suikers.
Geschikt voor diabetici: ja
Geschikt voor welke diëten: vegetarisch, ketodieet, glutenvrij (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat noten (amandel), melk en ei. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediëntendeclaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Amandelmeel, Sukrin:1 en Sukrin Gold Siroop
Porties: 16
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 209 kcal
- Eiwit: 7,7 gram
- Koolhydraten: 5,7 gram
- waarvan suiker: 5,3 gram
- Vet: 16,5 gram
Ingrediënten
Voor de koeklaag
- 125 gram amandelmeel
- 5 eieren
- 100 gram Sukrin:1
- Een halve theelepel baking soda
- Snufje zout
Voor de toplaag
- 250 milliliter mascarpone
- 250 milliliter slagroom
- 15 eetlepels Amaretto
- 1 ½ eetlepel Sukrin Gold Siroop
- Kop koffie
- Cacaopoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een kom totdat je pieken kunt maken met de eiwitten. Zodra je de kom ondersteboven kunt houden en de eiwitten in de kom blijven zitten, is het eiwit goed geklopt. Zet de kom in de koelkast.
- Mix het eigeel met de Sukrin:1 in een andere kom en voeg het amandelmeel, zout en baking soda toe. Mix even goed door elkaar.
- Pak de eiwitten erbij en spatel dit heel voorzichtig bij het eigeelmengsel. Roer heel voorzichtig erdoorheen.
- Verdeel het beslag over de bakplaat en zorg ervoor dat het overal zo’n 2 cm hoog is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.
- Wanneer het afgekoeld is, kun je het in stukjes snijden of met een glas of ring cirkels uit de koeklaag drukken die je in glazen kunt doen.
Voor de toplaag
- Wanneer de koek aan het afkoelen is, kun je het mascarponemengsel maken. Dit doe je door de mascarpone, Sukrin Gold Siroop, slagroom en 6 eetlepels Amaretto in een kom te kloppen en er met de mixer een dik mengsel van te maken.
- Voeg eventueel nog wat rijststroop of Amaretto toe.
- Roer alles goed door elkaar
Voor de tiramisu
- Snijd de koek in stukken of maak rondjes uit de koek met glazen.
- Vul de glazen met de ronde koeklaag. Schep hier 2 eetlepels koffie en 2 eetlepels Amaretto op en schep vervolgens een deel van het mascarponemengsel erop.
- Herhaal dit totdat het glas vol is. Eindig altijd met het mascarponemengsel. Je kunt dit tot een dag in de koelkast bewaren.
- Strooi er voordat je de tiramisu serveert nog wat cacaopoeder erover en eventueel wat gehakte nootjes.
Suikerarme recepten voor tijdens de feestdagen
Suikerarme meringue met room, lemon curd, frambozen en pistachekruim zijn de perfecte snack.
1 appelbeignet bevat slechts 4,4 gram koolhydraten. Dat wordt nog eens verantwoord genieten.
Dit recept voor speculaas met amandelspijs is suikerarm, vezelrijk en te lekker om te laten staan.
Wat gaat er boven een heerlijk suikerarm winters krentenbrood in de koude maanden?
Tips voor suikerarme feestdagen
We hebben een aantal suikerarme tips voor je. Hiermee kom je de feestdagen hopelijk een stuk beter door. Maar vergeet natuurlijk ook vooral niet te genieten en wees niet te streng voor jezelf.
- Vind een goede balans: het is niet erg om af en toe iets meer te eten. Zolang je hier maar een goede balans in vindt.
- Eet extra veel groenten: extra groenten zorgen ervoor dat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt en sneller verzadigd bent.
- Eet met mate: als je van jezelf weet dat wanneer je 1 kruidnoot op hebt, je niet meer kan stoppen, begin er dan liever niet aan. Eet dan iets anders of probeer toch de hoeveelheid te beperken.
- Drink voldoende water: het is belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken, ook tijdens de feestdagen. Probeer minimaal 1,5 liter water te drinken!
- Bakken en koken met Sukrin: gebruik Sukrin als vervanger voor suiker in baksels, maar ook in bijvoorbeeld koffie en thee met onze Sukrin sticks.
Sukrin suikervervangers bestellen
Ons uitgebreide assortiment bestaat uit onder andere andere suikervervangers, meelproducten en bakmixen. Bekijk ons volledige assortiment aan suikeralternatieven en bestel meteen online.
Suikervrije tiramisu
Ingrediënten
- 125 gram amandelmeel
- 5 eieren
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 1/2 tl baksoda
- snufje zout
- 250 ml mascarpone
- 250 ml slagroom
- 15 el Amaretto
- 1 1/2 el rijststroop of een andere zoete stroop
- kop koffie
- cacaopoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een kom totdat je pieken kunt maken met de eiwitten. Zodra je de kom ondersteboven kunt houden en de eiwitten in de kom blijven zitten, is het eiwit goed geklopt. Zet de kom in de koelkast.
- Mix het eigeel met kokosbloesemsuiker in een andere kom en voeg het amandelmeel, zout en baksoda toe. Mix even goed door elkaar.
- Pak de eiwitten erbij en spatel dit heel voorzichtig bij het eigeelmengsel. Roer heel voorzichtig erdoorheen.
- Verdeel het beslag over de bakplaat en zorg ervoor dat het overal zo'n 2 cm hoog is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.
- Wanneer het afgekoeld is, kun je het in stukjes snijden of met een glas of ring cirkels uit de koeklaag drukken die je in glazen kunt doen.
- Wanneer de koek aan het afkoelen is, kun je het mascarponemengsel maken. Dit doe je door de mascarpone, rijststroop, slagroom en 6 eetlepels Amaretto in een kom te kloppen en er met de mixer een dik mengsel van te maken.
- Voeg eventueel nog wat rijststroop of Amaretto toe.
- Roer alles goed door elkaar.
- Snij de koek in stukken of maak rondjes uit de koek met glazen.
- Vul de glazen met de ronde koeklaag. Schep hier 2 eetlepels koffie en 2 eetlepels Amaretto op en schep vervolgens een deel van het mascarponemengsel erop.
- Herhaal dit totdat het glas vol is. Eindig altijd met het mascarponemengsel. Je kunt dit tot een dag in de koelkast bewaren.
- Strooi er voordat je de tiramisu serveert nog wat cacaopoeder erover en eventueel wat gehakte nootjes.