December is onze favoriete maand van het jaar. Deze maand staat voor veel mensen én ons symbool voor lekker eten tijdens de feestdagen. Sinterklaas staat bijna voor de deur en Linda is de keuken in gedoken voor een heerlijk taaitaai recept. Met onze Sukrin Gold en Sukrin Gold Siroop maakte zij deze heerlijke taaitaai cake!
Taaitaai recept
In Nederland is taaitaai een lekkernij die vooral gegeten wordt tijdens de periode rondom Sinterklaas. Je zou hierdoor denken dat het een typisch Nederlands lekkernij is, maar toch zit er een hele geschiedenis achter deze lekkernij. De specerijen die gebruikt worden in een taaitaai recept, komen van oorsprong uit Azië. Ze zijn door ontdekkingsreizigers in de 17e eeuw meegenomen naar Europa. In de Filippijnen zou er een koek zijn waar de Spaanse handelsreizigers zo dol op waren, dat ze een groot fort bouwde om deze koeken te beschermen op Palawan. Palawan is het grootste eiland van de Filippijnen en destijds was de hoofdstad van dit eiland Taytay.
Taaitaai cake
De ingrediënten van een traditioneel taaitaai recept bestaat normaal gesproken uit o.a. bloem, speculaaskruiden, honing, anijs en kruidnagel. Linda raakte geïnspireerd om dit verantwoorde taaitaai cake recept te maken doordat ze meedeed aan #swiepswoepswap op Instagram. Ze werd gekoppeld aan een andere foodblogger en maakte een gezondere variant van een eerder gedeeld taaitaai cake recept.
In plaats van honing en rietsuiker, gebruikte ze onze producten Sukrin Gold en Sukrin Gold Siroop. Sukrin Gold is de perfecte vervanger van bruine suiker en onze Sukrin Gold Siroop is perfect te gebruiken als honingvervanger. Door onze suikervervangers te gebruiken bevat één plakje slechts 0,6 gram suiker. Dat wordt onbezorgd genieten van deze cake!
Geschikt voor diabetici: nee
Geschikt voor welke diëten: suikerarm (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat ei, lactose, melk, gluten en tarwe. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediëntendeclaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Sukrin Gold, Sukrin Gold Siroop
Porties: 10
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 142 kcal
- Eiwit: 3,8 gram
- Koolhydraten: 29,7 gram
- Waarvan polyolen: 11,2 gram
- Waarvan suiker: 0,6 gram
- Netto koolhydraten: 18,5 gram
- Vet: 3,8 gram
Ben je benieuwd naar nog meer recepten van Linda? Bekijk Linda’s gezonde bakrecepten!
Taaitaai recept
Benodigdheden
- 1 cakevorm van 22-24 cm
Ingrediënten
- 250 gram (spelt)bloem
- 2 eieren
- 200 ml (plantaardige) melk
- 2 el neutrale olie
- 100 gram Sukrin Gold
- 100 ml Sukrin Gold Siroop
- 1,5 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl kaneel
- 0,5 tl anijs
- 0,5 tl kruidnagel
- 0,25 tl nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de (plantaardige) melk los met een garde. Voeg hier de olie, Sukrin Gold en Sukrin Gold Siroop aan toe en roer met de garde goed door elkaar.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de oven voor ongeveer 55-60 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Top met stukjes stroopwafel en zet voor 20-25 min’ in de oven op 175 graden.
- Laat de cake minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
- Bewaar de cake maximaal 4-5 dagen in een afgesloten trommel op een droge en koele plek.