Natuurlijke suikervervangers worden de laatste jaren steeds populairder. Consumenten kiezen voor zoetstoffen die niet alleen de ongezonde eigenschappen van suiker vervangen maar ook bijdragen aan een gezonde levensstijl. Vanwege deze grote behoefte, bieden fabrikanten steeds meer varianten aan waaronder tagatose. Wat is het precies en is het nou écht gezonder dan suiker? In dit artikel gaan we dieper in op de werking van deze zoetstof en zetten we de voordelen en nadelen op een rijtje.
Wat is tagatose?
Tagatose is een suikervervanger die minder zoet is dan gewone suiker. De zoetstof heeft een lagere caloriewaarde per gram en daarom kun je het eten in een gezond dieet. Bovendien heeft de zoetstof een zeer lage glycemische index (<10) en is deze daarom verantwoord voor diabetici. Tagatose bevat in vergelijking tot andere (natuurlijke) suikervervangers geen e-nummer, al is deze wel goedgekeurd als novel food ingrediënt in de Europese Unie. Momenteel ligt het patent van de suikervervanger bij het Belgische Nutrilab dat onderdeel is van Damhert Nutrition. Deze fabrikant is bekend om het produceren van meerdere caloriearme zoetstoffen, suikervervangers en voedingssupplementen. Net als erythritol (Sukrin) en Stevia is tagatose een natuurlijke suikervervanger.
Lees hier meer of e-nummers goed of slecht voor je zijn.
Hoe wordt het gemaakt?
De zoetstof wordt bijna altijd vergaard uit melk oftewel lactose (melksuiker). Fabrikanten splitsen de lactose op in galactose en glucose, dit gebeurt door hydrolyse. Aan de hand van een enzymatisch proces zetten zij galactose weer om in tagatose. Voordat de zoetstof de winkelschappen ingaat mengen sommige fabrikanten het met sucralose (E955). De tagatose-kristallen die overblijven bevatten geen lactose en glucose meer waardoor mensen met een intolerantie voor deze stoffen, de zoetstof gewoon mogen nuttigen. Je lever verwerkt slecht 20% van de zoetstof in je lichaam. Het deel dat je lichaam niet opneemt zou een een prebiotisch effect uitoefenen. Dit zou volgens onderzoekers gunstig zijn voor je darmflora.
Is tagatose gezond voor je?
Food and Drug Administration (FDA) en het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA) keurden tagatose in 2000 goed als zoetstof en later als voedingssupplement. Een aantal jaar later in 2007 sloot de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid zich hier bij aan. Dit wil zeggen dat tagatose in bijna in heel de wereld een goedgekeurde zoetstof is die gezond genuttigd mag worden. Bovendien kunnen diabitici het product ook zonder zorgen nuttigen.
Wat zijn de voordelen van de zoetstof?
Zoals eerder beschreven is tagatose een relatief gezonde zoetstof die op natuurlijke wijze is vergaard. Dit maakt het een niet synthetische zoetstof en is daarom een stuk gezonder dan varianten als acesulfaam-k, mannitol, sorbitol, glycerol, cyclamaat, en sucralose. De zoetstof ziet er hetzelfde uit als gewone suiker en is relatief laag in calorieën. De neutrale smaak zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kunt nuttigen en toevoegen aan allerlei baksels.
Wat zijn de nadelen en bijwerkingen?
Hoe natuurlijk de suikervervanger ook is, toch brengt overtollige inname hiervan een aantal nadelen met zich mee. Zo kan veel gebruik zorgen voor laxatieve effecten en kun je in extreme gevallen zelfs darmklachten krijgen en misselijk worden doordat het grotendeels niet door de lever wordt verwerkt. Ook is het goed om te weten dat tagatose vaak gemengd wordt met de suikervervanger sucralose. Sucralose is niet op natuurlijke wijze vergaard en is op synthetische wijze uit chloor verkregen. Daarom is het goed om verantwoord te kijken naar de inname van voedingsproducten met deze zoetstof.
Is tagatose een polyol of FODMAP?
Eerder beschreven we dat tagatose een natuurlijke suikervervanger is net zoals erythritol (Sukrin). Echter is het belangrijk om het niet te verwarren met een polyolensoort. Vaak verward men tagatose met een polyol. Omdat tagatose geen polyol is, kun je het ook niet nuttigen in een FODMAP-dieet. Binnen dit dieet mag je namelijk alleen suikervervangers die FODMAP zijn. Onder polyolen vallen: erythritol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol.
Erythritol of tagatose
Erythritol bevat ongeveer dezelfde eigenschappen als tagatose. Toch zit er een verschil in beide suikervervangers. Zo is eythritol een polyol en tagatose niet. Beide zoetstoffen zijn op natuurlijke wijze verkregen. Fabrikanten mixen tagatose met sucralose wat daarentegen en niet heel gezonde suikervervanger is. Sukrin is 100% natuurlijk en heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel. Qua structuur komen beide zoetstoffen redelijk bij elkaar in de buurt. Onze normale Sukrin heeft een zoetkracht van 70% ten opzichte van tafelsuiker, Sukrin:1 en tagatose zijn even zoet als tafelsuiker. Onze Sukrin+ heeft een zoetkracht van 200% ten opzichte van tafelsuiker. Een groot voordeel van Sukrin is dat het een polyolen soort is waardoor je deze nog makkelijker kunt nuttigen tijdens het volgen van verschillende diëten.
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.