Steeds meer consumenten kiezen voor suikervervangers. Ze zijn een stuk gezonder en dragen vaak bij aan een gezondere leefstijl omdat het meestal geen dikmakertjes zijn. Zo zijn er verschillende zoetstoffen als Mannitol, Sucralose, Tagatose en Splenda bijvoorbeeld. De ene suikervervanger is net gezonder dan de ander. Eerder schreven we een blog over de 5 beste en slechtste suikervervangers. In dit artikel vertellen we meer over de suikervervanger sacharine. Benieuwd naar hoe (on)gezond sacharine voor je is? Lees snel verder!
Wat is sacharine?
Sacharine (E954) heeft een glycemische index van 0 en is net als Cyclamaat, Glycerol, Acesulfaam-k, Isomalt en Tagatose een suikervervanger die fabrikanten op kunstmatige wijze hebben gewonnen. De zoetstof is 300 tot 500 keer zoeter dan gewone suiker en levert net als Sukrin geen calorieën. Medewerkers, Ira Remsen en Constantin Fahlberg van de Jon Hopkins Universiteit in de VS ontdekten de zoetstof in 1879. Zij kwamen er al gauw achter dat de zoetstof niet wordt opgenomen door de organen en volledig word uitgescheiden door de nieren. Volgens geruchten heeft Ira zijn handen niet goed gewassen tijdens een onderzoek en zo ontdekte hij de zoete smaak van Sacharine.
Hoe smaakt sacharine en waar zit het in?
De zoetstof heet een ietwat bittere nasmaak, is een stuk zoeter gewone suiker en is makkelijk toe te voegen aan verschillende voedingsproducten. Denk hierbij aan frisdranken, zuiveldranken, suikervrije jam, snoep, gebak, dressing, ijsjes en kauwgom. Maar ook wordt het veel gebruikt in tandpasta en in koffie en thee als zoetjes. De zoetstof is lang houdbaar en kan zelfs worden ingevroren en opgewarmd worden. Dit maakt het een makkelijke zoetstof om te gebruiken bij het koken en bakken. Vaak wordt de zoetstof gebruikt in combinatie met verschillende zoetstoffen om zo de bittere nasmaken te onderdrukken.
Hoe gezond is het?
Sacharine is door JEFCA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) meerdere malen onder de loep genomen en goedgekeurd. Door de Scientific Committee on Food van de Europese Unie werd het in 1995 goedgekeurd. Tevens is zoetstof bevorderlijk voor diabetici omdat het niet wordt opgenomen door het lichaam.
Sacharine en diabetes
Zoals wij eerder beschreven neemt het lichaam de zoetstof snel en haast niet op. Dit betekent dat het onveranderd wordt uitgescheiden via de urine. Dit maakt het dat sacharine minder invloed heeft op de concentratie glucose in het bloed ten opzichte van regulier suiker. Dit maakt de suikervervanger uitermate geschikt voor diabetici.
Waar kan je de zoetstof kopen?
Sacharine is te koop in verschillende winkels. Vaak kun je het kopen in combinatie met andere zoetstoffen. Zo combineren fabrikanten het vaak met acesulfaam-k en aspartaam of met cyclamaat. Je kunt het vinden in de supermarkt maar ook in drogisterijen en gezondheidswinkels.
Is sacharine schadelijk of slecht voor gezondheid?
In de vroege jaren zestig namen onderzoekers sacharine flink onder de loep. De zoetstof bleek blaastumoren bij dierproeven op ratten te veroorzaken. Echter is het verband nooit gevonden. Wel is het goed om te weten dat je als volwassene niet meer dan 150 mg kan nemen en als kind 2,5mg per kg lichaamsgewicht om een gezond lichaam te behouden.
Sacharine vs Sukrin
Sukrin is net als tagatose en stevia zijn natuurlijke zoetstoffen die in de natuur voorkomen. Aspartaam, sacharine, cyclamaat en acesulfaam-k zijn kunstmatige zoetstoffen en daarom minder gezond voor het lichaam. Ook is erythritol (sukrin) net als maltitol, sorbitol, isotol en xylitol een suikeralcohol (polyolen) wat het weer fodmap maakt. Wil je een gezondere keuze maken, dan raden we he aan om gebruik te maken van Sukrin producten.
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.