Polyolen zijn een verzamelnaam voor diverse natuurlijke suikervervangers. Het gebruik hiervan als vervanger voor suiker kent veel voordelen. Deze zoetstoffen bevatten namelijk twee keer minder calorieën dan suiker. De polyol erythritol bevat zelfs helemaal geen calorieën. Volgens het Voedingscentrum zijn producten met zoetstoffen een goed alternatief voor producten met suiker.
Wat zijn polyolen?
Polyolen zijn natuurlijke suikervervangers. Het zijn niet-intensieve zoetstoffen. Zoetstoffen zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze zoeter te maken. Bekende polyolen zijn: sorbitolen, mannitol, isomalt, polyglycitolstroop, maltitol, lacitol, xylitol en erythritol.
De smaak van polyolen lijkt veel op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak. Polyolen zijn zoetstoffen die uit de natuur voorkomen. Ze worden gewonnen uit verschillende soorten fruit. Denk hierbij aan planten en bomen, fruit en paddenstoelen.
Een andere benaming is suikeralcoholen. Toch heeft dit niets te maken met alcohol. Het is puur een aanduiding voor een scheikundige samenstelling die polyolen gemeen hebben. Suikeralcoholen zijn dus niet chemisch.
Wat doen polyolen?
Polyolen worden toegevoegd aan producten om ze zoeter te maken. Producten met polyolen zijn bijvoorbeeld zuivelproducten, chocolade, snoep, gebak en ijs. Ook vind je ze vaak terug in dieetproducten voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Waar zitten polyolen in?
Alle producten met zoetstoffen hebben een E-nummer. Zoals hierboven benoemd zitten polyolen in verschillende voedingsmiddelen bijvoorbeeld ook frisdranken, yoghurt, jam en kauwgom. Ook zijn ze los verkrijgbaar als zoetjes of poeder.
Zijn polyolen goed of slecht voor je?
De natuurlijke suikervervangers zijn als veilig voor consumptie beoordeeld door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Dat zoetstoffen schadelijk zouden zijn voor de gezondheid, is gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. De EFSA heeft een maximum toegelaten gehalte vastgesteld, waardoor je er niet te veel van binnenkrijgt bij normale consumptie. Volgens het Voedingscentrum is er vanuit gezondheidsoogpunt geen reden om zoetstoffen te vermijden.
Een veelculdig gebruik kan een laxerende werking hebben. Deze waarschuwing staat op producten die meer dan 10% toegevoegde polyolen bevatten.
Tellen polyolen mee als koolhydraten?
Polyolen vallen net als suiker onder koolhydraten. Het zijn echter zogenaamde netto-koolhydraten*. Je komt de suikervervangers tegen op het etiket van koolhydraatarme producten. De suikervervanger behoort tot de onverteerbare koolhydraten die je aftrekt van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Het verlaat ons lichaam weer via de urine. Hierdoor leveren ze veel minder energie dan suiker.
*Netto koolhydraten zijn totale koolhydraten minus polyolen. Bij een dieetreep met 14 gram koolhydraten, waarvan 6 gram polyolen, is het aantal netto koolhydraten dus 8 gram (14-6).
Kom je aan van polyolen?
Polyolen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. Doordat de opname hiervan in de dunne darm gering is, leveren ze twee keer minder calorieën dan suiker. Als je producten eet of drinkt waarin suiker is vervangen door zoetstof, krijg je minder calorieën binnen. Erythritol is de enige polyol dat afgerond geen caloriewaarde heeft. Dit is gunstig als je op dieet bent, maar ook als je op je bloedsuikerspiegel wil letten.
Zoetstof | Zoetkracht | Glycemische index | Kcal/gram |
---|---|---|---|
Erythritol (E968) | 70% | 0 | 0,2 |
Kristalsuiker | 100% | 60 | 4 |
Xylitol (E967) | 100% | 13 | 2,5 |
Maltitol (E965) | 75% | 36 | 2,7 |
Mannitol (E421) | 70% | 2 | 2,4 |
Aspartaam (E951) | 20000% | 0 | 0 |
Sucralose (E955) | 50000% | 0 | 3,35 |
Tagatose | -90% | 2 | 1,5 |
Splenda | 500000% | 0 | 3,31 |
Cyclamaat (E952) | 4000% | 0 | 0 |
Stevia (E960) | 300% | 0 | 0 |
Sorbitol (E420) | - 50% | 9 | 2,4 |
Glycerol (E422) | 400% | 3 | 4 |
Acesulfaam-k (E950) | 200% | 0 | 0 |
Isomalt (E953) | -50% | 9 | 2,4 |
Sacharine (E954) | 350% | 0 | 0 |
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die producten met zoetstoffen nuttigen minder calorieën binnenkrijgen dan mensen die producten met suiker nemen.
Zijn polyolen slecht voor tanden?
Producten waarin suiker is vervangen door polyolen zijn minder schadelijk voor je gebit. Zoetstoffen veroorzaken namelijk geen gaatjes in het gebit. Echter blijft light frisdrank wel slecht voor je tandglazuur vanwege de zuren.
Polyolen en diabetes
De polyol erythritol heeft geen invloed op de stofwisseling in ons lichaam. Hierdoor is het een perfect te gebruiken voor diabetespatiënten. Bovendien heeft consumptie van erythritol geen effect op het bloedsuikergehalte, in tegenstelling tot suiker.
Polyolen vs suiker
Het gebruik van polyolen ten opzichte van suiker heeft vele voordelen:
- De meeste polyolen bevatten twee keer minder calorieën dan suiker
- Minder koolhydraten
- Minder tot geen effect op bloedsuikerspiegel
- Geen nadelig effect voor je gebit
- Veilig te gebruiken voor diabetespatiënten (met name erythritol)
Polyolen kopen
Polyolen kopen kan eenvoudig online, bijvoorbeeld in onze webshop. Sukrin produceert een grote variëteit aan 100% natuurlijke, caloriearme suikeralternatieven. De producten zijn zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Sukrin bestaat uit de polyol etythritol.
Een eenvoudige manier om minder suiker te eten is door suiker te vervangen door suikervervangers zoals Sukrin. Of je nu een koolhydraatarm dieet, suikervrij dieet of glutenvrij dieet volgt. Met de natuurlijke suikervervanger kun je prima bakken en koken. Je kunt het dus verwerken in vele recepten. Maar ook voor in de koffie of thee is de suikervervanger geschikt. Dit is ideaal als je minder suiker wil gebruiken, op dieet bent of op je bloedsuikerspiegel wil letten.
Bekijk eens ons overzicht met glutenvrije en suikerarme recepten voor inspiratie. Probeer bijvoorbeeld eens deze suikervrije chocolade cake of suikerarme meringue.