Er komen steeds meer glutenvrije voedingsproducten op de markt zoals brood en pasta. Ook Sukrin verkoopt glutenvrije producten, maar wat zijn gluten eigenlijk en waarom kiezen personen voor een glutenvrij dieet? In dit blogartikel vertellen we meer over het glutenvrij dieet en hoe je Sukrin kunt gebruiken om glutenvrij te bakken. Ontdek hier meer over gluten en wat de voordelen zijn van een glutenvrij dieet!
Wat zijn gluten?
Gluten is een soort eiwit dat oorspronkelijk voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Gluten zijn ook terug te vinden in producten die van granen zijn gemaakt. Denk hierbij aan brood, pasta, pizza, koek, crackers, taart enzovoort. Buiten dat gluten in tarwe, rogge en gerst zit, zit het ook vaak in haver omdat het besmet is met gluten. Het zit zelfs verstopt in producten waarvan je niet verwacht dat er granen in verwerkt zitten. Zo zitten er ook gluten in bepaalde vleessoorten, sauzen, snoepjes en bier. Er zijn veel mensen die een allergie hebben voor producten die gluten bevatten.
Waarom glutenvrij eten?
Nu je weet wat gluten is, ben je vast ook benieuwd waarom mensen ervoor kiezen om (volledig) glutenvrij te eten? Dit heeft te maken met een aantal punten. Personen kunnen overgevoelig zijn voor gluten of zelfs heel erg allergisch waardoor het onmogelijk wordt om gluten te nuttigen.
Overgevoelig zijn voor gluten
Overgevoeligheid voor gluten komt vaker voor dan we denken. Klachten zoals hoofdpijn, slapheid, spierpijn een opgeblazen gevoel en darmproblemen na het eten van gluten komen helaas veel voor. Een verhoogde gevoeligheid voor gluten is een reactie op gluten, zonder dat dit een allergie is. Een test om te onderzoeken of je coeliakie hebt, zal negatief zijn, maar je symptomen zullen waarschijnlijk alleen weggaan als je je gluteninname vermindert of stopt. Wanneer de personen minderen met gluten, zullen ze al gauw een voordelig verschil merken. De symptomen nemen af.
Gluten intolerantie
Er is ook een andere groep mensen die gluten niet kunnen hebben. Deze mensen zijn zo allergisch voor gluten dat hun lichaam naar reageert zodra ze in contact komen met gluten of een product dat gluten bevat. De allergie wordt ook wel coeliakie genoemd. Voor deze mensen is een glutenvrije dieet geen fase maar een levenswijze.
Coeliakie is een auto-immuun ziekte. Je immuunsysteem reageert heel heftig op gluten. Wanneer coeliakie patiënten een voedingsproduct consumeren waarin gluten zit, zal hun dunne darm erg beschadigen. De symptomen verschillen van persoon tot persoon en zijn niet altijd te koppelen aan een gluten intolerantie. Als je eenmaal de diagnose coeliakie hebt, dan is het enige dat je kunt doen een glutenvrij dieet volgen.
Wat is een glutenvrij dieet?
Wanneer je overgevoelig bent voor gluten is het een goed idee om een glutenvrij dieet te overwegen. Een glutenvrij dieet houdt in dat je (bijna) geen gluten meer binnenkrijgt. Dat betekent dat je niet meer zomaar van alles kunt eten. Want zoals eerder beschreven, zitten er in veel voedingsproducten gluten. Bij een glutenvrij dieet ben je je ervan bewust dat je bepaalde lekkernijen moet laten staan of je zoekt natuurlijk een alternatief zoals de meelproducten van Sukrin. Wanneer je last hebt van coeliakie kun je helaas niet anders en moet je vaker creatief zijn met glutenvervangers.
Wat mag je wel eten bij een glutenvrij dieet?
Tijdens een glutenvrij dieet moet je erg veel rekening mee houden met wat je wel en niet mag consumeren. In bepaalde producten kunnen namelijk gluten zitten, zelfs als je dit niet verwacht of er kunnen resten gluten aan het eten zitten dat in dezelfde fabriek is verwerkt.
Dit mag je wel eten
Voedingsproducten die van nature glutenvrij zijn kun je rustig eten. Denk hierbij aan: (zilvervlies)rijst, aardappelen, maïs, peulvruchten, quinoa, boekweit, gerst, soja, groenten, fruit, vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren. Andere producten als eieren, melkproducten, kaas en olie kun je gelukkig ook gebruiken.
Dit mag je niet eten
Zoals als eerder benoemd mag je met een glutenallergie of tijdens het volgen van een glutenvrij dieet, geen tarwe zoals spelt, rogge en gerst. Wanneer er gluten in producten zijn verwerkt, kun je deze beter vermijden.
Glutenvrij voedsel
Tegenwoordig zijn er steeds meer glutenvrije alternatieven! Zo zijn er een hoop voedingsproducten die van nature al geen gluten bevatten, maar ook zijn er steeds meer producten die gluten geheel weglaten. Wanneer je in de supermarkt loopt, kan het soms moeilijk zijn om te bepalen welke producten wel of geen gluten bevatten. De producten die geen gluten bevatten, hebben vaak een glutenvrij logo. Zo weet je 100% zeker dat jij deze producten gewoon kunt eten.
Wil je toch gaan voor de standaard producten die normaal gesproken worden geproduceerd met gluten, is het een mogelijkheid om deze zelf te maken met vervangers. Zo kun je een heerlijke glutenvrij brood bakken met glutenvrije granen. Of je maakt koekjes van eiwitrijk bakmeel zoals amandelmeel, kokosmeel en sesammeel en houdt tegelijkertijd je bloedsuiker spiegel op peil! Als je het helemaal makkelijk wilt, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een van de heerlijke kant en klare hartige en zoete bakmixen van Sukrin te proberen! Ga op onderzoek uit!
Heb je het idee dat je lichaam niet goed reageert op gluten? Vergeet dan vooral niet om dit te bespreken met je dokter. Hij of zij kan je verder onderzoeken en je wellicht verwijzen naar een voedingsspecialist. Zo kun je beter ontdekken wat wel en wat niet werkt voor jouw lijf!
Wanneer effect glutenvrij dieet
Wil je aan de slag met een glutenvrij dieet, dan is het goed om te weten wanneer je echt effect zult hebben. Volgens diëtisten kunnen de effecten bij glutensensitiviteit snel merkbaar zijn. Wel wordt het aangeraden om het dieet minimaal 6 weken te volgen om de resultaten eerlijk te kunnen beoordelen. Als je je goed aan het dieet houdt, zullen de klacht snel verdwijnen. Na enkele dagen kun je al verbetering voelen. Klachten zoals misselijkheid, moeheid, diarree of een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen een aantal weken. Voordat je begint aan een glutenvrij dieet is het belangrijk om met een diëtist te overleggen wat je wel en niet kunt eten. De diëtist kan je meteen vertellen hoelang je het glutenvrije dieet kunt volgen.
Is een glutenvrij dieet gezond?
Volgens het Voedingscentrum is glutenvrij eten gezond voor mensen met een glutensensitiviteit. Bij een glutenvrij dieet zijn er merkbare verschillen en de lichamelijke klachten nemen af.
Glutenvrije recepten
Nu je het een en ander weet of het glutenvrije dieet, wil je natuurlijk ook weten welke heerlijke glutenvrije gerechten er super makkelijk gemaakt kunnen worden. Zo kun je een heerlijke appel kokos crumble taart bakken of ga voor een chocolade cake, geheel glutenvrij!
Appel kokos crumble
Je hebt geen excuus zoals het verkopen van je huis nodig om deze heerlijke appel crumble te maken! Misschien vind je deze taart zelfs wel lekkerder dan oma’s homemade variant. Wij in ieder geval wel… niet verder vertellen he! Zo maak je de appel kokos crumble
Suikervrije chocolade cake
Dit recept is suikervrij, bevat geen gluten en het is een koolhydraatarm recept. Voortaan heb je dus geen excuus meer nodig om deze zaligheid te eten. De cake ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt staan zwoegen, maar niets is minder waar! Zo maak je de suikervrije chocolade cake!
Glutenvrije en suikervrije oreo koekjes
‘Draaien, likken en dippen’. De bekende oreo koekjes zijn een echte verslaving. Je kunt ze het beste eten door de twee biscuits los van elkaar te draaien en vervolgens in melk te dippen. Gezond is het niet maar met dit recept komt daar verandering in. Deze oreo koekjes zijn namelijk glutenvrij, suikervrij en koolhydraatarm. Zo maak je de glutenvrije en suikervrije oreo koekjes.