Erythritol (E968) is een natuurlijke zoetstof en komt van nature voor in onder andere fruit, paddenstoelen, en gefermenteerde producten zoals kaas. Het levert dezelfde zoete smaak als normale suiker en is vrijwel caloriearm. Hierdoor is het een uitstekende suikervervanger. Ook vind je het vaak terug in voedingswaren zoals snoepgoed, kauwgom, koek en koolzuurhoudende frisdranken. Dit komt door de vele voordelen van de zoetstof ten opzichte van suiker. Ontdek hier alles over erythritol.
Wat is erythritol?
Erythritol werd in 1874 ontdekt door de Schotse scheikundige John Stenhouse. Het is een natuurlijke zoetstof die voornamelijk wordt gebruikt als suikervervanger. De zoetstof heeft het e-nummer E968 en de chemische formule is C4H10O4. Het behoort tot de familie van suikeralcoholen, ook wel polyolen genoemd. Erythritol smaakt en ziet er hetzelfde uit als suiker. Het is de enige natuurlijke polyol die geen calorieën levert. Hierdoor is het een zeer geschikte suikervervanger, ook voor diabetici.
Andere bekende suikeralcoholen zijn xylitol, sorbitol en maltitol. Toch bevat erythritol veel minder calorieën dan andere polyolen. Met maar 6% van de calorieën van suiker, heeft het toch nog gemiddeld 70% van de zoetheid van suiker.
Suiker: 4 kcal per gram
Xylitol: 2.4 calorieën per gram
Erythritol: 0.24 calorieën per gram
Sorbitol: 2.4 calorieën per gram
Waar is erythritol van gemaakt?
Sukrin is de merknaam van erythritol. Deze zoetstof komt van nature voor in tal van vruchten als meloenen en peren, maar ook in planten en groenten. De chemische samenstelling van een polyol bestaat uit een deel dat lijkt op suiker en op een deel dat lijkt op alcohol, vandaar de naam suikeralcohol. De zoetstof bestaat dus niet voor een deel uit alcohol.
Erythritol is geen kunstmatig zoetmiddel. De suikervervanger wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Het wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Het resultaat is witte korreltjes die voelen als gewone suiker.
Waarom erythritol?
Erythritol is de enige polyol die afgerond geen calorieën levert heeft. Door de structuur en opbouw van deze natuurlijke polyol kan ons lichaam het niet afbreken. In tegenstelling tot andere polyolen wordt het grotendeels opgenomen in de dunne darm en verlaat het ons lichaam via de urine zonder dat dit een slechte invloed heeft op ons lichaam. Het passeert dus niet de dikke darm. Hierdoor heeft de natuurlijke zoetstof geen negatieve invloed op het verteringsstelsel of metabolisme zoals andere suikervervangers.
Wanneer gezonde mensen deze suikervervanger eten, is er geen verandering te zien in het bloedsuikerlevel, insulinelevel en het heeft geen effect op het cholesterol. Voor mensen met diabetes of overgewicht blijkt het een perfecte vervanger te zijn voor suiker.
Is het geschikt voor diabetes?
Erythritol is een suikeralcohol met een zoete smaak maar levert geen calorieën. Het heeft een glycemische index (GI) van 0 en geeft daarom geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Kristalsuiker heeft daarintegen een GI Van 70. Het voorkomt bloedsuikerspiegel schommelingen en is daardoor zeer geschikt voor diabeten.
Is erythritol gezond?
Er is veel onderzoek gedaan naar de zoetstof. Studies wijzen uit dat het veilig is in gebruik, zelfs wanneer het dagelijks wordt gebruikt en in hoge hoeveelheden. In 1999 werd de natuurlijke zoetstof goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO. In 2003 besloot het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) dat erythritol veilig kan worden gebruikt in voedingswaren.
Bovendien is het een uitstekende natuurlijke suikervervanger. De zoetstof heeft een iets lagere zoetkracht dan tafelsuiker, maar bevat geen calorieën en heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel. Het kan bijdragen aan gewichtsverlies, mits je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. In vergelijking met kristalsuiker is erythritol wel heel wat gezonder.
Daarnaast is erythritol niet slecht voor het gebit en heeft het een positief effect op de mondgezondheid. Het neutraliseert namelijk de zuurgraad van de mond en vermindert tandplak.
Is erythritol hetzelfde als stevia?
Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. Stevia staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken. Erythritol gebruiken doe je op dezelfde manier als stevia.
Waar kan je erythritol kopen?
Erythritol is in Nederland en België nog niet zo lang bekend. Op internet zijn er talloze bedrijven die de natuurlijke zoetstof aanbieden. Echter is de afkomst hiervan vaak vaag en is het niet zeker dat het 100% zuiver is. Sukrin is opgericht in 2007 door het Noorse bedrijf Funksjonell Mat AS. Wij produceren een grote variëteit aan 100% natuurlijke suikeralternatieven van erythritol: van nature glutenvrije en vetarme meelproducten en suikervrije bakmixen. Al onze Sukrin producten zijn zo zuiver, natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Kortom: erythritol kopen doe je bij Sukrin!
Bakken met erythritol
Erythritol is een caloriearme en natuurlijke suikervervanger waarmee je alle kanten op kan gaan. Een gemakkelijke manier om minder suiker te eten is door dit te vervangen met de natuurlijke suikervervanger Sukrin. Je kan het gebruiken in plaats van suiker voor in de thee of koffie maar is ook zeer geschikt om mee te bakken. De natuurlijke zoetstof is iets minder zoet dan normale suiker, wat betekent dat je er iets meer van moet gebruiken om dezelfde zoetheid te bereiken. Wij hebben om het gemakkelijk te maken heerlijke recepten voor je samengesteld. Probeer bijvoorbeeld eens deze suikervrije chocolade cake, hemelse aardbeienmousse, American pancakes of bekijk ons volledige overzicht met suikervrije recepten!